Praktisera hos oss!

Praktik - en kickstart på karriären

Praktik är ett bra sätt att testa på ett yrke, knyta kontakter och få värdefull erfarenhet. En god grund att bygga vidare det fortsatta yrkeslivet på helt enkelt.  

GEODIS samarbetar med ett antal olika skolor runt om i Sverige och erbjuder praktik under studierna. Syftet är att ge dig som student möjlighet att komplettera din utbildning med relevant  arbetslivserfarenhet och bygga upp ett nätverk inom branschen.

Studerar du en eftergymnasial utbildning inom logistik, spedition eller tull och söker praktikplats eller LIA? Då är vi intresserade av att komma i kontakt med dig! 

Praktikansökan

Vi erbjuder praktikplatser på flera av våra kontor i Sverige. 

Har du frågor angående praktik eller ansökan? Hör gärna av dig via chatten!

Möt några som började med praktik

Joel Boman, Freight Forwarder

Varför ville du göra din praktik på GEODIS?

Från början var jag inte helt säker på vilken roll jag var ute efter. Men jag ville jobba på ett stort och globalt företag. Så om jag skulle jobba som speditör, så är GEODIS störst i Sverige. Här finns stora kunder och mer möjligheter att utvecklas. 

Hur såg din praktikperiod ut?

Jag började som sommarjobbare 2018 på avdelningen för flygimport. Det ledde till en praktik på flyg export, där jag sedan årsskiftet är anställd som speditör. Jag kom ju in med ett stort försprång från sommarjobbet, och hade redan lärt mig stora delar av systemet som jag nu jobbar i. Jag fick börja med att jobba med en stor kund till oss, och lärde mig mycket genom att lösa problem som dök upp. För mig är det bästa sättet att komma in i jobbet; att lära sig genom att göra

Hur ser din roll och funktion ut idag?

Idag jobbar jag som flygspeditör på kontoret i Solna. En typisk arbetsdag börjar med att kolla om jag fått mail från Kina eller andra delar av världen som är vakna när jag sover. Sedan kan det handla om att hantera fakturering, inkommande bokningar och sändningar. Jag har också dialog med vår gateway i Malmö för att se till att vi samlastar på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Mest att göra brukar det bli på fredagar, när många jagar plats åt sina sändningar som ska skickas. Alla vill ju ha den lilla plats som finns kvar. Jag gillar fredagarna – det är kul när det händer mycket!

Vad är det bästa med att jobba på GEODIS?

Eftersom GEODIS är stort och globalt hanterar vi många typer och storlekar av kunder. Det gör att man kan lära sig mycket här. Det finns helt klart många möjligheter! 


Karl Åberg, Freight Forwarder

Varför ville du göra din praktik på GEODIS?

Jag hade hört mycket positivt om GEODIS genom skolan, och även haft lärare som hade varit här. Ville också till ett stort internationellt företag, med uppbyggda rutiner och vana. Det kändes tryggt, vilket passade mig. Men det kändes också väldigt bra under intervjun med chefen, vilket gjorde att jag valde GEODIS som min praktikplats.

Hur såg din praktikperiod ut?

Jag gjorde min LIA 1 på GEODIS under hösten 2017. I början fick jag sitta med och göra enklare uppgifter, men fick sedan göra mer avancerade uppgifter allteftersom jag lärde mig mer. Jag märkte verkligen att det finns vana att ta emot praktikanter och en struktur för hur praktiken ska genomföras. Jag försökte verkligen bevisa vad jag kunde och det ledde till att jag efter tio veckors praktik jobbade med egna kvalificerade uppdrag. Efter LIA 1 fick jag chans att jobba extra på GEODIS samt sommarjobba, och nu gör jag även min LIA 2 här, samtidigt som jag är anställd av GEODIS. 

Hur ser din roll och funktion ut idag?

Min roll idag är Sjöspeditör Import. Man kan säga att jag är kundens kontaktyta med GEODIS, där jag löser kundens behov, ofta genom samarbete med mina kollegor. Det kan handla om allt från tullärenden till att kunden ska få leveranser i tid. Det innebär också en hel del kontakt med våra kollegor i länderna godset skickats från, för att få uppdateringar om hur det går med respektive sändning. I speditionens värld handlar det ofta om att vara lite uppfinningsrik och hitta lösningar när allt inte går som planerat. För att göra kunderna så nöjda som möjligt. Jag är även utsedd till KeyUser i vårt operationella system, vilket bland annat innebär att jag får utbilda mina närmsta kollegor i nya funktioner och hjälpa dem när de upplever problem.

Vad är det bästa med att jobba på GEODIS?

Det bästa är nog stämningen; att vi har roligt och kan skoja med varandra på jobbet samtidigt som det finns en seriös ton och alla vill leverera en god service. Jag tror också att det finns goda möjligheter för mig att byta roll inom företaget. Sedan är det såklart kul att behålla mitt nätverk av gamla klasskompisar, eftersom 5 av 8 som gjorde sin praktik här idag är anställda. Det är kul att hålla kontakten och ibland bokar vi in en gemensam lunch!

Emil Henriksson, Gateway Forwarder

Varför ville du göra din praktik på GEODIS?

Jag pluggade till speditör i Malmö och var först inställd på att jobba med vägtransport, men blev snart intresserad av flyg istället. Jag ville jobba på ett stort företag, men tyckte det var svårt att hitta ett som hanterade flygtransporter. GEODIS tog kontakt med min skola och erbjöd praktikplats i Malmö, och på den vägen började det.

Hur såg din praktikperiod ut?

Det var rakt på det! På ett bra sätt. I början fick jag arbeta lite med track & trace för att få en bra introduktion, men var ganska snabbt igång med att hantera sändningar till Kina bland annat. Så jag kände verkligen att jag från start blev betrodd med ansvar och var en del av den riktiga verksamheten, vilket var roligt.

Jag gjorde både LIA 1 och LIA 2 på GEODIS och idag är jag anställd som speditör.

Hur ser din roll och funktion ut idag?

Jag jobbar som Gateway Forwarder på Gateway-kontoret i Malmö. Det fungerar som en hub där vi samlastar gods från runtom i Sverige, men även en del från Finland och Danmark. Jag är involverad i hela kedjan; samlastning av gods, optimering av lastutrymme, dialog med flygbolag och leverans till våra destinationer runtom i världen.

Vad är det bästa med att jobba på GEODIS?
Jag gillar teamkänslan – att man är en del av gänget. Vi jobbar tillsammans och gör aktiviteter tillsammans. Exempelvis brukar vi springa två dagar i veckan. En fördel med att GEODIS är ett stort bolag är att det alltid finns kollegor som man kan fråga eller som kan hjälpa till när man har mycket att göra. Sedan är det ju inte fel att vi har många bra förmåner heller. 

Example block
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor